torsdag 23. mai 2013

Svaler i samarbeid


Taksvalene (Delichon urbicum) er meget selskapelige og opptrer ofte i flokk. Jeg betraktet dem der de tilsynelatende hjalp hverandre med å sanke strå for å bygge nye reder eller for å forbedre gamle. De fløy tur-retur til samme sted og hentet stråene. Dette ga meg også en fin anledning til å fotografere svalene i flukt fordi de da befant seg i et begrenset område hvor det var lettere å fokusere de.



På nettstedet "Svalene våre" kan man lese:
Reiret plasseres på vertikale flater på husvegger, broer, bergvegger, og lignende, helst under et overheng. Reir har også blitt bygd på trafikkerte ferjer på vestlandet. På en ferge som brukte åtte timer på 24 km mellom København og Malmø hekket et par på en bjelke like innom baugporten, på en annen dansk fergestrekning på 45 min hekket inntil ni par samtidig over en periode på 10 år.


Reiret mures sammen av jord og leire, og har bare et lite flygehull til reiråpning.

Innvendig fores reiret med strå og fjær. 4-6 hvite egg ruges i 12-15 dager, hovedsaklig av hunnen, og ungene flyr etter 15-23 dager. En ukes tid senere er ungene selvstendige, og noen av taksvalene begynner på et nytt kull. Andelen av de som prøver seg på to kull avtarmot nord. Noen prøver seg også på et tredje kull, og det hender at veldig sent utklekte unger blir forlatt for å sulte ihjel når trekket begynner.

Mer info om Taksvaler finner du på: http://svalene.blogspot.no/p/taksvale-info.html




Her ser man strået på tvers i munnen like før den letter.


4 kommentarer:

  1. Knallfine bilder dette her, Knut

    SvarSlett
  2. kjempe flott Knut, jeg ha svaler under tak men ha aldri fått noe bilder av dem,. de er så raskt.
    hilsen dirk

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Dirk!

      Ja, fordi de er så raske gjelder det å finne steder hvor de lander. Da blir det et begrenset område å fokusere og mulig å fange de på brikka.

      mvh Knut

      Slett