fredag 10. april 2015

Ekorn (Sciurus vulgaris) på fugleforinga


Plutselig var den der. Har aldri sett noe ekorn på fugleforinga, men denne ga meg æren av å se den og ta en masse bilder av den. Ekorn er et av de vakreste dyrene jeg vet om. Jeg har alltid hatt en stor forkjærlighet for disse. Jeg synes de er både søte og vakre.

Den var svært lite redd for de andre fuglene på foringa. Selv når Nøtteskrika kom så brydde den seg lite om denne.
På Wikipedia står det om Ekorn:

Ekorn (vitenskapelig navn Sciurus vulgaris) er en gnager i ekornfamilien, og er et trelevende dyr med stor hårete hale. Ekornet har en tett og vakker vinterpels, som tidligere var verdifullt. Jakt på ekorn var før vanlig. Nå har skinnet liten verdi, men pelsverket kalles gråverk.

Pelsen er rødbrun på oversiden, men den blir om vinteren gråere, i visse områder helt grå. Undersiden er kremgul/hvit. Pelsen på ungdyr er svartbrun eller rødbrun. Variasjon i pelsfarge gjør at visse stammer er mørkere eller gråere. Dyret skifter pels to ganger i året. Vinterpelsen er tykkere og lengre. Håret på ørene blir også lengre. Fargeforskjellene mellom sommer- og vinterpelsen er tydeligst lengst nord i utbredelsesområdet.


Vekten varierer fra 200 til 400 gram. Kroppslengde inntil 24 cm. Halen er 14–19 cm lang. Forbena er omkring 3,5 cm lange og 1–1,5 cm brede, bakbena er omkring 5,5 cm lange og 2–2,5 cm brede. Dyret veier mellom 200 og 450 gram. Hannen og hunnen er like store.
Ekornet har en karakteristisk hale, og hensikten med den er å hjelpe til å holde balansen når den hopper mellom grener. Den holder også dyret varmt når det sover.


Forbena er kortere enn bakbena. Dyret har lange, kvasse og bøyde klør som hjelper den til å klatre i trær. Øynene er store og utstående. Ekornet har en snatrende og smattende lyd, men andre lyder forekomer også. Varslingsropet er et metallisk "tjiuck".


På bakken beveger ekornet seg ved sprang. Sporet den etterlater seg har de store bakbena først og de mindre frambena bak. Avtrykket består av fem sprikende tær fra bakbena og fire fra frambena.
Det var trolig en dame som besøkte oss. Med buken blottet var pattene godt synlige. Trolig har den allerede unger i hiet sitt.


Du kan lese mer om Ekorn her: http://no.wikipedia.org/wiki/Ekorn
4 kommentarer:

 1. Nå er jeg rent misunnelig,- synes ekornet er et helt fantastisk lite dyr, men har bare noen halvdårlige bilder av den.... TOPP serie, Knut!
  Ønsker deg en riktig god helg:)

  SvarSlett
 2. Så søøøt <3 Nok en bra serie bilder fra en kjekk mann! God helg ��

  SvarSlett
 3. Tusen takk til Monica, NN og Torbjørn!

  SvarSlett