onsdag 1. mai 2013

Kanadagås (Branta canadensis)


Kanadagåsen er en stor fugl. Den kan bli opp til 100cm høy, få et vingespenn på 180cm og kan veie over 5 kg. Den er svartelistet i Norge hvilket betyr at den kan utgjøre en trussel mot norsk natur. Derfor tillates det å jakte på den fra høsten og frem til jul for å holde bestanden nede.

Kanadagås kommer som navnet antyder fra Canada og NordAmerika og er innført til Europa for å jaktes på for fuglene skal gi mye og godt kjøtt. I Norge kom den på 1930-tallet. Antallet fugler har nærmest eksplodert. I boka ”Norges fugler” fra 1971 anslås bestanden til ca 100, mens den nå anslås til et par tusen hekkende par.
Les mer om Kanadagås her: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kanadagås
eller her: http://snl.no/kanadagås

Hør lyden av en her: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.phpMan kan se at dette er en stor fugl. Ingen "liten" and dette, nei.

2 kommentarer:

 1. Så fint miljøet rundt passet i fargene til Canadagåsen her. Ja, den er stooor! Fikk en litt større nærkontakt enn jeg satte pris på, for en del år siden. Etter det har jeg holdt meg på benhørig avstand..:)
  Veldig flotte bilder, Knut!
  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Monica!

   De er ganske så uredde ja. Mens Grågåsa rømmer, så blir denne stående og betrakte deg inntil du kommer for nær og det gjør du bare en gang. ;-)

   mvh Knut

   Slett