mandag 20. mai 2013

Bokfink (Fringilla coelebs)


Til tross for at Bokfinken er en av de mest vanlige fuglene i Norge så tror jeg ikke at jeg har sett den eller lagt merke til den. Jeg synes Blåmeis og Kjøttmeis og Gråspurv er vanligere å se.

Jeg var derfor glad for at jeg klarte å få tatt noen bilder av Bokfinken og attpåtil et par.


Wikipedia kan man lese:
Bokfink (vitenskapelig navn Fringilla coelebs) er en fugl i finkefamilien. Lengden er ca. 15 cm, og vekten er rundt 20 gram.


Bokfinken har to tydelige hvite vingebånd, og issen og nakken er blågrå. De ytterste stjertfjærene er hvite, og ansiktet og brystet er brunrødt. Hunnen har en mørk, grønngrå overside, men undersiden er hun lysere.


Om høsten drar de fleste fuglene sør- eller vestover. De kommer tilbake i mars-april, og da kommer hannen et par uker før hunnen. Bokfinken har derfor fått sitt latinske navn «coelebs» som betyr ugift. Når hunnen kommer, jager hannen sint alle sine rivaler bort fra sitt område.


Bokfinken hekker på samme sted hvert år. Redet blir bygd i trær og ser ut som en dyp skål som er pyntet med mose og lav. Bokfinken hekker i april – juli og den legger 3 – 6 egg. Rugetiden er 13 dager, og ungene forlater redet etter 13 – 14 dager. Bokfinken kan få 2 kull i året.Bildekvaliteten kunne vært bedre. Bildene ble tatt for langt fra slik at alle bildene er utsnitt med effektiv brennvidde på 600mm og håndholdt. Heldigvis var lyset godt slik at lukkertidene ble korte.

Her kan du lese mer om Bokfinken: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bofink

Og her kan du høre lyden av en: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php


På foringsplassen min beøsker bokfinkene meg ofte, men de spiser utelukkende de frøene som har falt ned på bakken. Har aldri sett den spise fra frøautomaten.


4 kommentarer:

 1. Wow her er det mye flott Knut ! hvor mange blog ha du? :-)
  hilsen dirk

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Dirk!

   Jeg har tre blogger; Denne bloggen om fugler, makrobloggen om blomster og insekter og en tredje om Annet jeg ser.

   mvh Knut

   Slett
 2. Som du sier er Bokfinken en vanlig fugl, men en av de virkelig fine småfuglene som bidrar til sommerstemningen synes jeg. Fine bilder av dette paret.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for kommentarer Robert!

   mvh Knut

   Slett