fredag 10. mai 2013

Sivhøne (Gallinula chloropus)


Det var en utfordring å få tatt bilder av disse Sivhønene. Jeg besøkte den lille dammen mange ganger uten å lykkes med å ta gode bilder. Noen ganger så jeg de ikke i det hele tatt og trodde de hadde forlatt plassen. De var meget sky og det var ikke lett å komme innpå de uten at de gjemte seg blant siv eller lavthengende grener.


Som navnet sier trives Sivhønene blant siv og vannplanter i innsjøer og dammer. Bildet over viser et naturlig miljø for Sivhønene. Mye forstyrrende bakgrunn og mye og gjemme seg blant.


Her tror jeg Sivhøna holder på med å lage reir. Den får to kull i løpet av hekketiden. Får håpe at eggene får være i fred. Jeg så flere ganger svømmende huggorm i området. Disse er neppe noen trussel mot fuglene selv, men eggene er nok mat for huggormen. Jeg tviler ikke på at Sivhøna våger å forsvare redet. Den jager bort andre fugler om de kommer for nære og kan være ganske aggressiv.


Her er Sivhøna endelig, etter lang venting fra min side, på vei ut i dammen for å lete etter mat. Legg merke til de lange beina som har tre tær med svømmehud, men ikke svømmehud mellom tærne.


Det er en vakker fugl som likner på Sothøne (Fulica atra), som den også er i familie med, men Sivhøna er mindre og har en rød og gul pannelapp i motsetning til Sothønas hvite.


Sivhøna tilhører familien riksefugler. På Wikipedia står om disse:
Riksefugler (Rallidae) er en gruppe små til mellomstore fugler som forbindes med våtmarksområder. Men det fins unntak som åkerrikse som hekker ofte på dyrka mark og enger.

De mest typiske medlemmene i denne gruppa holder til i tett vegetasjon (spesielt med siv og takrør) i våtmarksområder nær innsjøer, sumper eller elver. Riksefugler er altetende. Generelt er riksefugler sky og tilbakeholdne fugler som er vanskelig å observere.

Mange av artene er endemiske for oseaniske øyer, og disse artene har ofte mistet evnen til å fly. Når mennesker koloniserer slike øyer, sammen med katter, rotter og kaniner, går det ofte hardt utover de endemiske riksene. Etter år 1500 er minst 22 riksearter utdødd.

I Norge hekker vannrikse, myrrikse, åkerrikse, sivhøne og sothøne.



Sivhøna spiser vannplanter og mindre dyr den finner i vannet.


Et par morsomme episoder skjedde under fotograferingen, - så følg med på bloggen! Det kommer nye innlegg.


Her kan du lese mer om Sivhøna: http://sv.wikipedia.org/wiki/Rörhöna

Og her kan du høre lyden av en: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php

Bildene er tatt med en Nikon D7100 og Nikon 300mm f/4 i Grebbestad, Bohuslän.

3 kommentarer:

  1. Hei Knut.

    Gratulerer med en ny blogg, endelig er også du bitt av fuglefotodilla, velkommen etter. Har i lang tid satt pris på din macroblogg, her finnes mange flotte bilder og masse nyttig informasjon, anbefales.
    Setter pris på dine historier som ofte følger med dine bilder og ja jeg kjenner meg igjen i de fleste. Vil også gratulere med nytt objektiv, du blir nok fornøyd med det. Det vises også på dine bilder av sivhønene, lite å utsette på dette. Lav fin kameravinkel, god skarphet, flotte farger og fint teknisk arbeid dette. Hyggelig at også du har oppdaget gleden med fuglefoto, spenningen med å snike seg innpå dem, sitte kamuflert og vente, finne rett lys og posetur etc. etc. Selv om du er relativt ny innenfor fuglefotografering så ser man fort at du vet hva du holder på med. Du har masse kunnskap og jeg gleder meg til å følge deg videre.

    Snakkes snart.

    MVH,
    Leidulf.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Leidulf for veldig hyggelig kommentar!

      mvh Knut

      Slett
  2. Hei
    Flotte bilder av en flott fugl. Ser du har et godt kamera og et godt øye :-)
    Jeg bor i Bergen og vi har hatt besøk av en sivhøne i hele vinter. Som du skriver, den er veldig sky og vanskelig å få bilde av. Men det jeg kan se, at den vi har er mye slankere i halsen enn den du har bilde av. Den er heller ikke så rød i nebb og på hodet. Vet du om det er flere typer av de eller er det hunn og hann siden de er litt forskjellig? Jeg er bare litt nysgjerrig :-)
    Vi har et vann hvor mange typer ender og andre fugler koser seg i og rundt. Det ligger ganske så nært bebyggelsen og er alltid mye folk rundt om. Jeg er nede og mater fuglene titt og ofte. Har registrert at sivhønen går på land og spiser. Virker som den ikke liker å spise i vannet :-)
    Hilsen Jorunn

    SvarSlett