lørdag 25. mai 2013

Gråtrost (Turdus pilaris) mater unger


Gråstrosten er den vanligste trostefuglen i Norge sies det. Jeg synes vel at jeg har sett flere Svarttrost enn Gråtrost, men det er nok bare en tilfeldighet.

Wikipedia står det om Gråtrosten:

Gråtrosten er askegrå på oversiden av hodet, nakken, overgumpen og på sidene. Ryggen er kastanjebrun, stjerten sort, mens buken og undergumpen er hvit med kraftige pilspissformede flekker. Brystet er lyst beige med langsgående streker. Den har en lys øyebrynsstrek, og er mørk mellom øyet og nebbet. Nebbet er guloransje med grå nebbspiss. Den har mørkegrå ben. Kjønnene er like i fjærdrakt.
Gråtrosten legger det åpne redet i trær og busker i løv eller blandingsskog, parker og hager. Og det var nettopp i en park og i et furutre at jeg så hvor redet dens var. Ikke lett å oppdage fra bakken, men jeg fulgte trosten da den returnerte med sin munnfull av meitemark til stor jubel for de som var i redet.Her gulper trosten opp maten som den skal gi til ungene. Vet ikke om den gjør det slik for at maten skal bli lettere fordøyelig for ungene.Du kan lese mer om Gråtroster her: http://no.wikipedia.org/wiki/Gråtrost

Og her kan du høre lyden av den: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php


På tur i dag oppdaget jeg mange Gråtroster og flere reder. Fikk da også oppleve at de forfulgte en Skjære som nok hadde besøkt et rede. Skjæra hadde gjemt seg under en bil mens den spiste sitt bytte om dette så var et egg eller kanskje en unge. Straks Skjæra kom frem fra bilen ble den overfalt av 5-6 Gråtroster som forfulgte den fra tre til tre med et svare leven. Skjæra kom seg unna, mens Gråtrostene sørget over den som gikk tapt.

Morsomt å se hvordan Gråtrostene samarbeider om å beskytte redene.

4 kommentarer:

 1. Hei Knut!
  Flott blogg, oppdaget den først nå i kveld..

  Herlige og godt dokumenterte bilder av Gråtrosten der den er travelt opptatt om dagen med mating...
  Ha flott søndag, legger med til som følger her...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Ole Arne!

   Velkommen er du!

   mvh Knut

   Slett
 2. Hei, kjempfint bilde av gråtrost med meitemark. Vi lager en plakat/poster med formidling av miljøforskning der vi gjerne vil bruke ditt bilde. Er dette mulig med henvisning med copyright Knut Riise?

  Vennlig hilsen E. Heimstad (esh@nilu.no)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt OK! Takk for at dere spør og jeg setter veldig pris på henvisning med copyright til meg.

   Slett