fredag 15. februar 2013

Tjeld (Haematopus ostralegus)
Tjelden er Færøyenes nasjonalfugl. Den er også veldig vanlig i Bohuslän og veldig utbredt i Vadehavet i Nordsjøen. Disse bildene er tatt i Bohuslän hvor fuglen heter Strandskata. På engelsk heter den Oystercatcher, men østers er egentlig ikke det den spiser mest.Den går i strandkanten og leter etter mat som den finner i fjæra. Det spisse nebbet er fint til å stikke ned i sanden for å finne mark eller for å hakke hull i muslinger.

I motsetning til de fleste vadefugler tar ikke tjeldens unger til seg føde  selv, men mates. Selv om ungenes nebb er imponerende, så tar det tid før de lærer seg teknikken og får muskler nok til å åpne et muslingskall. Både hunnen og hannen hjelper hverandre med å mate ungene.Den er en trekkfugl og den kan komme tilbake ganske tidlig på våren, - mange steder allerede i mars måned.

Jeg synes den er vanskelig å komme tett inn på. Føler den seg truet, så nøler den ikke med å bruke vingene for å komme seg videre til neste vik.

Og her tar Tjelden seg en lur. Da legger den hodet på ryggen og gløtter vaktsomt rundt seg. Den kan også balansere på ett ben.


Du kan lese mer om Tjelden på Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Tjeld

Og vil du høre lyden av en kan du gå hit: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php


Fotografert i Grebbestad, Bohuslän, Sverige. 

Tjeld i Vikevågen, Skudeneshavn, filmet av Frank Steinkjellå:6 kommentarer:

 1. Hei Knut, her var det mye flotte bilder og garantert en blogg jeg skal komme tilbake til =) Du ligger allerede i listen over bloggene som jeg nesten daglig er innom =) Ha en finfin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre Lars!

   Ønsker deg også en finfin helg!

   mvh Knut

   Slett
 2. Fin farge på nebbet til den fuglen og flotte bilder av den.

  SvarSlett
 3. Flotte bilder. Tjelden er vårt sikreste vårtegn.
  Når den springer rundt i fjæra og klager: "det-bit, det-bit"
  og føttene er røde av kulda, - ja da vet vi at våren er på tur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så sant!
   Takk for kommentaren!

   mvh Knut

   Slett