onsdag 13. februar 2013

Svarttrost (Turdus merula)


Her er en regnvåt Svarttrost hann med munnen full av insekter etter en tur på gressplenen vår. Deretter fløy den avgårde for å gi ungene mat. Ser man en fugl med munnen full av mat som denne, så kan man være regne med at den har unger i nærheten. En skikkelig munnfull må man vel kalle dette! Tror knapt det var plass til noe mer i den munnen.

Svarttrosten liker å spise mat som den finner på bakken som insekter, mark, bær, frukt og snegler. Til og med Iberiasnegler.

Kjønnene har ulik drakt. Hannen har oransje nebb og er helt sort, mens hunnen har brunt nebb og en brunere drakt med mønster på magen. Jeg tror fuglen på bildet under er en hunntrost. Eller er jeg helt på jordet? Vennligst korriger meg om du tror jeg tar feil?

Fotografert på Bjørndal, Søndre Nordstrand, Oslo

De som bor i nord trekker, men de som bor i Oslo og sydover ofte opptrer som standfugl. Om den trekker, så kommer de ofte ganske tidlig tilbake. Noen steder allerede i februar.

Svarttrosten er Sveriges nasjonalfugl og fylkesfugl for Aust-Agder.
Jeg har fått høre at dette er svarttrostunger etter at jeg la bildene ut på foto.no, men det kan ikke jeg avgjøre i mangel på kunnskap om dette. Skulle det være andre som mener noe annet, eller eventuelt kan bekrefte at dette er svarttrost unger, så vennligst gi meg beskjed. Selv synes jeg de likner på Stær, men det er jo mulig at de likner mye på hverandre.


Du kan lese mer om Svarttrosten her: http://sv.wikipedia.org/wiki/Koltrast

Og lyden av Svarttrosten kan du høre her: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php

Fotografert i Grebbestad, Bohuslän, Sverige, med unntak av det bildet som har undertekst.

2 kommentarer:

 1. Her har jeg gått glipp av et innlegg,- men du så flotte bilder,- de to siste er bare helt uimotståelige enten det nå er trost eller stær. Malerisk vakker bakgrunn, Knut!
  Dyktige du!!
  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Monica!

   Tusen takk for at du stakk innom!

   mvh Knut

   Slett