tirsdag 19. februar 2013

Kaie (Corvus monedula)


Kaie er en av de minste kråkefuglene og er standfugl. Ved hytta vår i Bohuslän er det mange av dem.

Visste du at man i gamle dager trodde at munkenes sjeler tok bolig i Kaier? Og at grunnen til at Kaiene ofte kunne bråke høylytt var fordi munkene tok igjen for et langt liv i stillhet i klostrene?

Kaier er lite redde for mennesker og kan lett bli tamme. De kan også læres til å snakke nærmerst som papegøyer også kan, dvs herme etter menneskers ord.

De lever gjerne i kolonier, dvs store flokker. Noen ganger kan trærne være svarte av Kaier. De er intelligente, nysgjerrige og sosiale dyr som lever i livslange parforhold.

Jeg blir fasinert av de isblå øynene de har. Det er som om de stirrer rett gjennom deg.

Les mer om Kaie her: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaja

Og hør lyden av en her: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php

En meget interessant artikkel og et radioprogram om Kaien kan du finne her:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3275&grupp=6555&artikel=2776312

Det kan se ut til at kaier og kråker trives i selskap med hverandre. På bildet under sitter de på en gren i en bjørk og på mange andre grener på samme bjørka satt det tilsvrande mange andre. Treet var nærmest svart og noen ganger kunne de ta av i samlet flokk og fremsto da som en mørk sky på himmelen.
Når Kaiene og Kråkene tar av i samlet flokk kan det nesten se ut som en svart sky på himmelen. Litt sånn Hitchkock-stemning over dette.2 kommentarer:

 1. Hei!
  Jeg bor på Løten og her har vi masse kaier, men nå i en periode er de helt borte. Slik er det hver sommer. Vet du hvor de gjør av seg i den perioden?
  Hilsen Gro Heggen Larsen

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det har jeg ingen forklaring på. Nå er de svært sosiale og kloke, så det har nok en forklaring. Kanskje finner de mer og bedre mat et annet sted. De flyr mye rundt i flokk og leter etter mat. Dersom de finner mat et annet sted forteller de hverandre dette og alle flytter.

   Takk for kommentar på bloggen min Gro! Ønsker deg samtidig en fortsatt god sommer!

   Slett