onsdag 1. januar 2014

Svartmeis (Periparus ater)


Endelig oppdaget jeg en ny fugl på fugleforinga mi! Jeg mener dette er en Svartmeis. Først trodde jeg det var en Løvmeis/Granmeis. Så tenkte jeg på Kjøttmeis, men skjønte fort at det ikke kunne være det. Ikke var den gul, men det var den hvite flekken i nakken som gjorde at den skilte seg ut. Veldig liten var den også, faktisk bitteliten, jeg tror kanskje den minste av alle fuglene på fugleforinga.

Det er veldig mørkt nå om dagen, og denne fuglen sitter ikke lenge stille. En skikkelig kvikkas dette. Jeg måtte derfor opp i ISO6400 for å få 1/500 hvilket jeg trengte på en brennvidde på 600mm. Så bildene kunne vært bedre rent teknisk, men det er i alle fall mine første bilder av Svartmeisen.

Den er bare 11-12 cm stor og veier bar ca 9 gram. Det er jammen ikke stort! På Wikipedia står det:
Svartmeisen har en kort stjert. Hodet er svart med hvite kinnflekker og fuglen har en hvit flekk i nakken. På oversiden er den grå med hvite vingebånd og på undersiden har den en lys gråbeige farge. Den kan forveksles med granmeis og løvmeis, men disse har ikke en hvit nakkeflekk.
Svartmeisen er en sosial fugl som gjerne holder seg sammen med andre fugler om vinteren. Ofte kan man se den i flokker sammen med granmeis og fuglekonger.

Les mer om den her om du vil: http://no.wikipedia.org/wiki/Svartmeis
Og hør lyden av den her: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php


2 kommentarer:

  1. Ja den har jeg og sett i går og i forgårds!Den synger noen vakre trillende vårtoner:)))
    Flotte bilder!

    SvarSlett
  2. Svartmeisen er fin. Den er også veldig tillitsfull. Til meg kommer den ofte 20cm unna hodet mitt når jeg henger opp mat. Fine bilder.

    :)

    SvarSlett