fredag 10. januar 2014

Gulspurv (Emberiza citrinella)


Også en hyppig gjest på fugleforinga mi er Gulspurven. På den svenske Wikipedia står det:

Gulsparven är 15,5-17 cm lång[2] och har ett vingspann på 23-30 cm. Vikten kan uppgå till 30 gram. Den är långlångstjärtad och i alla dräkter har den en ostreckad rödbrun övergump och gula inslag i fjäderdräkten. Den adulta hanen har i häckningsdräkt ett lysande gult huvud och strupe, med ett smalt mörkt ögonstreck bakom ögat och ett ganska långt mörkt mustaschstreck. Buken är gul medan bröstet och kroppssidan är rostbrunt med fina längsgående streck. Ovansidan är övervägande brun och kraftigt svartfläckad. Den adulta honan har en liknande fjäderdräkt året runt och är mindre kontrastrik och mer brunfärgad och kraftigare streckad undertill än hanen. Hon saknar det lysande gula huvudet men har ändå tydliga ljusgula partier som exempelvis strupen. Vintertid påminner hanen och honan mer om varandra.Bildene under er trolig av hunnfugler. Du kan lese mere om Gulspurven her:
http://sv.wikipedia.org/wiki/GulsparvFuglen på bildet under er enten en hunnfugl eller en ungfugl.


5 kommentarer:

 1. Ai Ai Ai!Vakre bilder!Det første er helt suverent!

  SvarSlett
 2. Herlighet,- ser nå at det er lenge siden jeg har vært innom! Mange og lærerike innlegg jeg har gått glipp av nå! Likte veldig godt det fjerde og femte bildet, der de titter opp og rundt seg i gresset!
  Flotte bilder som alltid, Knut!
  Ønsker deg samtidig riktig god helg:)

  SvarSlett
 3. To hunner av disse har dukket opp på min foringsplass også (idag faktisk). Tok meg et stykke tid å finne ut av gulspurven, jeg trodde først den var en bergsisik, men halefjæra var liksom feil :)

  SvarSlett