fredag 3. januar 2014

Grønnsisik (Carduelis spinus)


Det dukker stadig opp nye arter på fugleforinga mi. Denne var mindre enn de andre og skilte seg ut med det gule båndet på ryggen. Kan dette være en Grønnsisik hann mon tro? Vær så snille å korrigere meg om jeg tar feil!!! Her er jeg langt fra sikker på hvilken art dette er.

Rettelse (13.02.2015): Dette er en Grønnsisik hunn!

Den ville bare forsyne av den maten som hadde falt på bakken. Derfor den noe uryddige bakgrunnen som jeg sterkt beklager.


På norske Wikipedia kan man lese:
Grønnsisik (Carduelis spinus) er en fink.

Grønnsisiken er en liten fugl med gulgrønn fjærdrakt, den har gule bånd på vingene og på stjerten. Hunnen er mer grå-grønn enn hannen, som også har et svart isse og en svart strupeflekk. Nebbet er spisst og stjerten har en dyp kløft. Lengden er ca. 12 cm, og vekten er på 12 gram. Grønsisiken har ei variert kvitring og herming etter andre fugler. Hannen lokker hunnen med plystring, der den ene lyden er «fallende» og den andre er stigende.

Arten lever i flokker som holder tett sammen, men i hekketiden trives den best alene. Den lever i granskog eller furuskog, og lever av frø.

Fuglen hekker fra april til juli og kan få opptil to kull. Reiret er bygd av strå, mose eller lav og er bygd i et bartre. Grønnsisiken får 4 – 6 egg, og rugetiden er 13 dager. Ungene forlater redet etter 13 – 15 dager.

Vil du lese mer om Grønsisiken så står det mere på den svenske Wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Grönsiska8 kommentarer:

 1. Tror nok det er en grønnsisik, ja. Fine bilder, man kan ikke dirigere villfuglene så da får bakgrunnen bli som de blir.

  SvarSlett
 2. Tusen takk for kommentarene Dirk og Klara!

  Nei, fuglene tar ikke akkurat instruksjonene mine særlig alvorlig. Kom hit, gå dit! ;-)

  SvarSlett
 3. Det er en hunnfugl. Hannen har svart kalott og strupeflekk. Har en flokk grønnsisik utenfor nå.

  SvarSlett
 4. Har hatt besøk av 5 Grønnsisiker i dag på foringsplassen. Overrasket da de vanligvis trekker sørover. 2 hanner og 3 hunner. Kjempeartig :-) Rygge i Østfold.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt vanlig at de overvintrer så lenge de har god tilgang på frø :)

   Slett
 5. Dette er grønnsisik hunn, hannen er mer gulgrønn i brystet og har tydeligere farger ellers på kroppen også. At grønnsisik overvintrer er ikke noe uvanlig fenomen så lenge det er god tilgang på frø så blir de i hagen hele året ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for kommentaren og for at du hjalp meg ed at dette var en hunn!

   Slett