mandag 29. april 2013

Fiskemåke (Larus canus)


Når man studerer en fiskemåke som holder på med å stelle fjærene sine, er det vanskelig å forstå at mange synes dette er en usympatisk og ekkel fugl. Måker, og gjerne disse som det er mange av på søppelfyllinger, er utskjelte av mange. Men de er faktisk utrolig vakre og der denne sto og stelte seg virket den så ren og pen.

Kanskje er grunnen til dens noe frynsete rykte at den er så provoserende uredd når det gjelder å skaffe seg mat. Den er jo ganske så altetende. Selv om den heter fiskemåke består menyen av hva den finner av mat; det være seg rester på en uterestaurant, mat kastet i en søppelkasse eller meitemark og smågnagere.


På den svenske Wikipedia står det om fiskemåken:
Fiskmås (Larus canus) är en fågel som tillhör familjen måsar och trutar som häckar över stora delar av det norra halvklotet och merparten är flyttfåglar. Arten delas vanligtvis upp i fyra underarter som alla uppvisar mindre dräktskillnader. Fiskmåsen påminner om gråtruten men är betydligt mindre och slankare. Som adult i sommardräkt har den grå ovansida och är i övrigt vit, med gul näbb och ben, och svarta vingspetsar med vita slantar. Juvenilen är spräcklig och denna dräkt ruggas sedan i omgångar tills den anlägger adult dräkt under sitt tredje levnadsår.


Fiskmåsen häckar i en mängd olika biotoper i närheten av vatten men återfinns också i stadsmiljö. Den häckar både i större kolonier och som enstaka par. Fiskmåsen lägger vanligtvis en kull om året som i snitt innehåller tre ägg. Paret ruvar och tar hand om ungarna tillsammans. Fiskmåsen är en allätare som ofta födosöker i närheten av människan och kan flyga långa sträckor från häckningsplatsen för att födosöka. Den tar fisk och fiskavfall, musslor, daggmask, hushållsavfall, insekter som flygmyror,bär och utsäde.Les mer om fiskemåken her:
http://www.seapop.no/no/species-description/common-gull.html

Og hør lyden av den her: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php


3 kommentarer:

 1. you are invited to follow my blog

  SvarSlett
 2. Ja, jeg er helt enig med deg, Knut... synes den er en flott fugl, jeg.
  Og du har fått fram det beste i den! Kanskje det var deg som fotograf den gjorde seg til for?
  Det er utrolig mange måker rundt forbi, om dagen. Lukker jeg øynene, tror jeg nesten det er sommer, og at jeg befinner meg et sted langs kysten, hehe:)
  Serien under, var også veldig veldig flott!
  Ha en fortsatt fin uke, Knut:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Monica!
   Du er der alltid og gir meg kommentarer!
   Den eneste!

   Tror ikke den brydde seg særlig for meg. Nei, de pyntet seg nok heller for hverandre. det var to av dem.

   mvh Knut

   Slett