fredag 5. april 2013

Tjeld á la Film Noir
Jeg liker av og til å fravike det rent dokumentariske og leke meg litt med annerledes bildebehandling og ofte også i sort/hvitt. Jeg synes de linjer som fugler i flukt skaper er vakre og egner seg for bildeflater som dette. Smak og behag er som kjent forskjellig fra person til person.Wikipedia om Film noir:

Film noir betyr oversatt svart film eller mørk film, og ble brukt av franske filmkritikere for å beskrive en filmsjanger som hovedsakelig hadde sin storhetstid i USA på 1940-tallet. Felles for disse filmene var en effektiv, men sparsom bruk av lys, såkalt low-key lyssetting som preges av markante skiller mellom lys og mørke. En slik lyssetting er godt egnet til å skape gjennomgående dunkle stemninger. Film noir inneholdt ofte intense detektivhistorier eller thrillere med dystre menneskeskjebner.
Selve stemningen i filmene var inspirert av de tyske ekspresjonistiske filmene som var store på 1920-tallet. Mange av filmregissørene som lagde filmer i Tyskland på 1920-tallet, som for eksempel Fritz Lang virket også under film noir-perioden.
Et eksempel på en norsk film noir er Edith Carlmars debutfilm Døden er et kjærtegn fra 1949.

4 kommentarer:

 1. Så kul serie, Knut, og Film Noir følelsen er klart tilstede når jeg ser på dem!
  I ettermiddag oppdaget jeg plutselig to fugler jeg ikke skjønte hva var...fikk dessverre ikke tatt noe skikkelig bilde av dem, for annet enn å kunne zoome inn i etterkant.... det var to stillitser... det har jeg faktisk aldri sett før. De er jo bare så flotte! Har du sett de rundt her?
  Ha en riktig fin helg, Knut:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, stillitser har jeg aldri sett!
   Men skulle gjerne ha sett dem og fått bilde av de.
   De er kjempeflotte!

   mvh Knut

   Slett
 2. Flotte bilder! Jeg likte spesielt godt det siste.

  SvarSlett