lørdag 16. mars 2013

Steinskvett (Oenanthe oenanthe)
Steinskvetten er en fugl i fluesnapperfamilien. Den lever i åpent og steinet terreng. Jeg traff på denne på en bergknaus i Bohuslän.

Jeg hadde aldri hørt om denne før jeg tok disse bildene og hadde vel trodd det var en gråspurv. Den likner jo litt.

Dette er en hunnfugl, da hannen har hvit panne og mørk stripe over øyet. Kanskje er det også en ungfugl, da den er ganske dunete i fjæra.

Steinskvetten kommer til Sverige og trolig også Norge litt ut i april, så det er ikke så lenge nå før vi får se den igjen. 


I Sverige har stenskvättan varit välkänd och omtyckt. De flesta lokala namnen inleds med ”sten”: stenskit, stensmätt, stensmacka, stengölp, stenjulpa, stenskörtare... Sången brukar beskrivas som ”explosiv”, ett snabbt knirkande kvittrande som hanen särskilt låter höra om natten. Den kan då också fläta in härmningar av andra fåglars läten. Ungarna har ett surrande läte. I september drar stenskvättorna söderut för att tillbringa vinterhalvåret i nordvästra Afrika. (Kilde: P2-fågeln, Sveriges radio.)

Du kan høre et opptak fra Sveriges radio om Steinskvetten her: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3275&grupp=6563&artikel=2719168
På bildet under prøver den å gjemme seg ved å gå i ett med omgivelsene der den har lagt seg i en bergsprekk.


Du kan lese mer om Steinskvetten på Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Steinskvett

Og du kan høre lyden av en her: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar