tirsdag 12. august 2014

Tornskate (Lanius collurio)


Alltid gøy når jeg oppdager en fugl jeg aldri har sett før. Trodde først det var en spurv, men jeg syntes den var slankere og hadde et annerledes nebb med en rovfuglliknende bøy på overnebbet. Løpte og hentet kamera og fotograferte gjennom vindusruten. Det gir litt dårligere skarphet og kontrast, men bildene ble ikke så aller verst likevel. Hadde jeg gått ut så hadde nok flydd sin vei.

Det latinske navnet betyr "slakter, rovfugl" hvilket ikke er så rart når en ser nebbet og leser at denne fuglen ikke bare lever av insekter, men også mus.

På Wikipedia står det:
Tornskate (Lanius collurio) er en varsler. Hannen har grå isse og nakke, rødbrun overside, lys underside med rosa skjær, svart hale og en svart stripe gjennom øyet. Hunnen har også rødbrun overside, men har tette, bølgete tverrstriper på undersiden. Begge kjønn har relativt lang stjert.

Tornskaten er en nokså vanlig hekkefugl i det sørligeSkandinavia, men er et uvanlig syn i Norge, men er observert blant annet på Myken i Nordland de siste årene. Ellers hekker den fåtallig på Østlandet og i Agder. Den lever stort sett av større insekterkrypdyrsmågnagere og av og til mindre fugler. Byttedyrene spiddes ofte på torner som matreserve.





Les mer om den her: http://www.fageln.se/art/toernskata.aspx




Bildene over er nok av en hunnfugl som var ute på tur med to ungfugler (se bildet under som dessverre ikke er helt skarpt).


Ganske utrolig å tenke på at disse ungene snart skal legge ut på en kjempelang flytur helt til sydlige deler av Afrika! Godt at de blir flyvedyktige allerede etter et par uker.

4 kommentarer:

  1. Fine bilder, litt regnvær gjør seg som regel bra for bildet.

    SvarSlett
  2. Tornskate er en flott fugl, her har du fått en fin serie!

    Ottar

    SvarSlett