lørdag 27. juni 2015

Rustand (Tadorna ferruginea)


Oppdaget denne tilfeldig på en tur langs Østensjøvannet. En dame stoppet meg og spurte hva slags and dette var noe som jeg ikke kunne svare på. Heldigvis virket den svært rolig og forsvant ikke med det første hvilket gjorde det mulig for meg å ta en serie med bilder av den.

"Store norske leksikon" står det om Rustand: Rustand, fugleart i andefamilien. På størrelse med slektningen gravand. Nesten hele fuglen er rustbrun, hode og hals lysere brune, vingene har stort, hvitt felt og svarte spisser. Navnet tartargås har vært brukt fordi den ruger i det sørøstlige Russland og østover til Sentral-Asia. Har spredt tilhold i middelhavsområdet. Er sett hist og her gjennom hele Norge, særlig i nyere tid, men kan til dels være rømt fra fangenskap.


Jeg ser av fugleobservasjonslisten for Østensjøvannet at det ble observert bare en Rustand i 2014. Jeg har derfor rapportert mitt funn til Østensjøvannets venner og håper at min observasjon kommer med på årets liste.

En meget vakker fugl dette!Dansk Ornitologisk Forenings nettsider står det om Rustanden:
Rustandens hovedudbredelsesområde er Asien, hvor den yngler østpå til Mongoliet. Mod vest har den en begrænset udbredelse ind i Europa med meget små bestande på Balkan og større bestande i Rusland og Tyrkiet. Desuden er der en bestand i det nordvestlige Afrika og en lille bestand i det etiopiske højland. Rustanden yngler i forskelligartede naturtyper. På Balkan forekommer den således ved steppe- og lagunesøer og langs floder, mens den i Rusland også forekommer i højlandet i områder med sparsom trævækst. I de senere år er der opstået en fritlevende bestand i grænseområdet mellem Schweiz, Østrig og Tyskland, som formentlig er baseret på undslupne fangenskabsfugle.

Nettsiden gir enda mer informasjon om denne fuglen: http://www.dofbasen.dk/ART/art.php?art=01710Oppdatering:
Jeg fikk svar fra Østensjøvannets venner som kunne fortelle:
Dette er en rømt "oppdrettsfugl". Så vidt vi vet, kommer den fra en gård i Trøgstad. Uansett så er det artig å ha den ved Østensjøvannet.
Det er nok bare et eksemplar som har vært her. Til gjengjeld har den besøkt vannet ofte.
Første observasjon i 2014 ble gjort 23.04 og siste 06.12. I 2015 ble den sett første gang 28. mars. Foreløpig er siste observasjon 26. juni. Den har i år vært litt til og fra. Den har også blitt observert andre steder, men det har vi ikke oversikt over. ved Østensjøvannet har det hele tiden vært 1 enslig individ. 8 kommentarer:

 1. Vakker fugl Rustanda. Traff den selv på Jæren for noen år siden og fikk noen bilder av den. Som du skriver er det ofte snakk om individer som har rømt fra fangenskap. Flotte bilder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren! Og som du kan se av oppdateringen så ser det ut til at den kommer fra en gård i Trøgstad.

   Slett
 2. Ja den er spesiell!Ser den er ringmerket.lurer på hvor den kommer i fra?Jeg syns og bildene er flotte!

  Mvh Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for at du så trofast kommenterer innleggene mine på flere av bloggene mine!
   Ikke godt å si sikkert hvor den kommer fra, men trolig fra en gård i Trøgstad.

   Slett
 3. Veldig fin fugl den anda, fine bilder du fikk av den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Robert og takk for hjelpen med å identifisere den!

   Slett
 4. Da er det sikkert samme fugl som nå holder til ved NMBU i Ås. Så den i dag. Og den var ringmerket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren! Ja, trolig samme fugl! Men fin er den!

   Slett