fredag 27. mars 2015

Hvilken fugl? Fjellvåk!


Jeg tittet ut av vinduet på hytta vår og så en fugl som så ut til å være langt større enn Kråke sitte i et tre langt borte. Dessuten hadde den en helt annen profil. Jeg listet meg ut på terrassen og fikk tatt noen få bilder med 800mm håndholdt før den stakk i vei da den oppdaget meg med en gang.

Er det noen som kan hjelpe meg med å fastslå hva det var jeg så? Vedlegger også noen fluktbilder som ikke er av den beste kvaliteten, men som kan bidra til å identifisere arten ved å se på vingene.

Området jeg befinner meg er på den svenske vestkysten, nærmere bestemt i Bohuslän, og ca 500m fra sjøen. Treet sto i utkanten av et stort område med lavt gress og takrør. Det er mye smågangere i området, - det svenskene kaller Sork som er en slags jordrotte. Sikkert det fuglen var på jakt etter.
På Wikipedia kan man lese om Fjellvåken:
Fjellvåken er mellom 54 og 60 cm lang og med et vingespenn som stort sett kan dreie seg om ca. 1,3 m. Vekten er omkring 1 kilo. Den kjennes lett igjen i flukt med ei lys underside og mørke flekker på hver vingeknoke. Fuglearten har et kjenneleg skrik. Et mjauende og klagende «piijæh». Hann og hunn er stort sett like men hunnen kan være en anelse større. En tidligere forskjell er på stjerten. Hannen har gjerne ett brett bånd helt ytterst på den ellers så kritthvite stjerten og flere mye smalere bånd lenger inn på stjerten, hunnen har bare ett helt ytterst.


Av og til kan man forveksle fjellvåk med musvåk som har et lignende skrik. Men musvåken har et mye mere mjauende skrik og fjellvåken et mere klagende et. Musvåken er som regel mørkere og mangler den mørke vingeknoken som er særegent hos fjellvåken. Dessuten har fjellvåken fjær helt ned til tærne, noe kun kongeørn og fjellvåk har. Vingeprofilen i glideflukt minner mye om ørner, med lange og brede vingeflater og kort stjert, og det kan skje forveksling med den mye større kongeørna. Fjellvåken kan, akkurat som tårnfalken, stoppe opp og «henge» på flaksende vinger, noe kongeørna ikke kan. Når den da "stiller" i lufta følger den med på smågnagere nede på bakken.7 kommentarer:

 1. Vi sitter og diskuterer her i sofaen, og vi synes den har mange av kjennetegnene til Fiskeørnen? Kan det stemme, tror du? Ihvertfall når vi sammenligner med fugleboka vår og dine fluktbilder... stripen over øynene undersiden av vingene og de lyse "bena" bla....?

  SvarSlett
 2. Det kan det meget vel være! Har lurt på det samme selv, men er ikke særlig god på å artsbestemme rovfugler. Men for meg virket den ganske så stor da den føy sin vei, og vi er jo ved sjøen.

  Tusen takk for kommentaren!

  SvarSlett
 3. Svar
  1. Kanskje, men jeg synes tegningene på undersiden av vingene likner med på Fiskeørn og området ved sjøen er vel mer sannsynlig for det enn en Fjellvåk? Jeg vet ikke.

   Tusen takk for kommentaren likevel! Ønsker deg en riktig god påske!

   Slett
  2. Etter å ha lest meg litt opp på fugler som dette ender også jeg opp med at det må være en Fjellvåk. Dette siden den har fjær helt ned til klørne og de mørke, karakteristiske vingeknoken.

   Slett
 4. Dette er en klar Fjellvåk ;) Fine bilder!

  SvarSlett