tirsdag 25. november 2014

Trekryper (Certhia familiaris)


Mitt første bilde av en Trekryper. Har aldri sett denne før og i alle fall ikke på fugleforinga. Jeg har lest at dette skal være en ganske vanlig fugl i Sør-Norge, men som sagt har jeg aldri sett den.

Først trodde jeg det var en Spettmeis, men ved nærmere titt så jeg at den hadde et annet og spissere og bøyd nebb. Dessuten var den mer spettede i fjærene på ryggen og helt hvit under. Og så var den veldig liten.

Den spsite ingen av frøene på foringa, - den bare stakk en kort tur innom sikkert fordi den var nysgjerrig og så at det var mange andre fugler der.

Besøket skjedde på en veldig mørk gråværsdag så bildeinfoen er ISO8000, f/4, 1/500 med Nikon D750 i DX-mode med en 300mm (effektiv brennvidde blir da 450mm). Bildet er uredigert og er dessuten et utsnitt av et større bilde. Sånn sett er jeg mektig imponert over hva kamera presterer.

Bildene viser fint hvordan fuglen kryper på trestammen hvor den bruker halen til å støtte seg. Den beveger seg meget raskt og sitter ikke lenge stille.

Wikipedia skriver om Trekryperen:
Trädkrypare (Certhia familiaris) är en fågelart inom familjen trädkrypare (Certhiidae).
Den liknar andra arter inom familjen med böjd näbb, mönstrad brun ovansida, vitaktig undersida och långa styva stjärtpennor som den använder för kunna balansera upprätt på trädstammar och grenar. Den kan lättast urskiljas från den likartade trädgårdsträdkryparen, som delar en stor del av dess utbredning i Europa, genom skillnaden i sång.


Trädkryparen har nio eller fler underarter som häckar i olika delar av dess utbredningsområde i de tempererade delarna av Eurasien. Arten återfinns i alla sorters skogsmarker, men där den överlappar med trädgårdsträdkryparen i Västeuropa återfinns den med större sannolikhet i barrskogar eller på högre höjder. Den häckar i trädhålor eller bakom barkflagor, och föredrar introducerade mammutträd som häckningsplatser där sådana finns tillgängliga. Honan lägger vanligen fem eller sex vita ägg med rosa prickar i det fodrade boet, men ägg och ungar är sårbara för angrepp från hackspettar och däggdjur, däribland ekorrar.


Trädkryparen är insektsätare och klättrar uppför trädstammar som en mus, för att leta efter insekter som den plockar från skrevor i barken med sin fina böjda näbb. Den flyger sedan till foten av ett annat träd med en distinkt oregelbunden flykt. Fågeln lever ensam på vintern, men kan bilda gemensamma sovplatser under kallt väder.

Vil du vite mer, - les her: 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Trädkrypare2 kommentarer:

  1. Ja trekryper er en fasinerende og flott fugl som du har foreviget på en utmerket måte.
    Gratulerer med ny art på brikka!!

    Ottar

    SvarSlett
  2. Bra av Trekryper det, en artig fugl som blir ganske nysjerrig hvis du spiller litt lyd for den.

    SvarSlett