fredag 27. juni 2014

Kampen om å overleve


Dessverre så vokser bare noen av barna til våre fugler opp. Jeg har lest at Gjedda forsyner seg godt av andungene og at også måkene tar livet av mange av barna til sjøfugler.

Jeg opplevde at idyllen for denne lille svanefamilien ble truet. Familien hadde lagt seg til inne i en vik og svanemor og far holdt på å stelle sine fjær mens barna sov, da en måke gikk til angrep.


Måken stupdykket gjentatte ganger, men klarte ikke å komme i nærheten av ungene. Svanemor og far samlet seg rundt barna, strakte hals mot måka og hveste høyt hver gang den prøvde seg.
Til slutt ga måka opp og satte seg til rette på toppen av en lykt hvor den vurderte situasjonen før den fløy videre på jakt etter andre og lettere bytter.


En uke senere var de fire svaneungene blitt til bare tre. Hva hadde skjedd? Hadde måkene klart å ta livet av en av de likevel?


Men det viste seg også at "kranglingen" og "fightingen" mellom måkene og svanene var mer enn bare en jakt på mat. For det viste seg at også måkene hadde unger i den samme viken. Så kanskje dette var en kamp om revir og frykt for hverandre? Denne måkeungen var den eneste å se. Kanskje hadde ikke de andre i kullet klart å overleve? Og hvem hadde tatt livet av disse? Svanene?


Enda en dag senere observerte jeg fuglelivet i den samme viken. Måkeungen var ikke å se og måkene holdt et forferdelig leven mens de nå var svært mange om å forstyrre freden til svanene. Måkene virket meget opprømte. Hva hadde skjedd? Sørget de over at deres siste unge var død eller var det bare et markeringsbehov eller hvorfor var de så aggressive?


2 kommentarer:

 1. Først.En virkelig flott serie!Utroligt hvor mangen forskjellige arter med fugler der du bor:)
  Ja man kan undre seg over hva de driver med ,fuglene.en ting er nå sikkert att måkene kan være svært så agressive og de tar lett en unge(når jeg skal se etter fugler m unger ser jeg ofte hvor måsene sirkler,garantert noe der)Har også obersevert måseunger som har falt ut av reiret(,De som bygger på tak og slikt)så har foreldren fortsatt ruget og liksom matet tiltross for att det tingenting av egg der)Håper no att Svanene dine får være i frd og vokse seg store og fine)Virkeligt noen flotte bilder fra deg igjen:)

  SvarSlett
 2. Blir helt rørt her jeg sitter og leser... og jeg værer en føljetong her, Knut
  Det tredje bildet hvor man ser skyggen av måken som sirkler over,- rent skummelt!
  Må være utrolig interessant å følge med på livet i fjæra på den måten... om enn noe hjerteskjærende også.
  Ønsker deg en flott helg, Knut:)

  SvarSlett