søndag 18. mai 2014

Tårnfalk


Jeg oppdaget en fugl som sto stille i luften for deretter å stupe ned til bakken. Dette er typisk adferd for en Tårnfalk.


Avstanden var stor, så det ble ingen bra bilder av den. De fleste ble mye verre enn dette som var det eneste hvor man i alle fall kan ane hvordan den faktisk ser ut. 

Mitt første bilde av en rovfugl. Derfor får det en plass i bloggen min. Så får jeg håper det kan komme et godt bilde av den senere en gang.

På Wikipedia står det om Tårnfalken:
Tårnfalk (vitenskapelig navn Falco tinnunculus) er en falkeart. Den er 32-35 cm lang, og har et vingespenn på 71-80 cm. Tårnfalkhannen kan gjenkjennes på sine tydelige farger, med grått hode, rødbrun rygg, grå stjert og et sort bånd ytterst på den lyse, spettede buken. Hunnen har brunt hode og noe mer spettet rygg.

Den har svært spisse vinger og en noe flagrende flukt. Man ser også ofte tårnfalken stå helt stille i luften på utkikk etter bakkelevende dyr, slik somsmågnagere, spissmus, firfisler, noe insekter og nylig utflydde fugleunger. Den har i tillegg et utmerket UV-syn, noe som gjør at den kan oppdage urinstoffene som smågnagere avsetter i terrenget og dermed lettere oppdage potesielle byttedyr.

Tårnfalken er aktiv i den lyse delen av døgnet og mater ungene i hekkeperioden hver 1-2 time. Den fortærer byttet ved å rive kjøttet i stykker med det spisse nebbet. Fugler ribbes før de bringes til reiret. Den kan finne på å sluke små knokler, men de større unngås. Tårnfalken gulper senere opp de ufordøyelige delene.

Den hekker i gamle kråkereir, bergvegger, bygninger og i spesiallagde fuglekasser.

Populasjonsstørrelsen påvikres ofte av såkalte smågnagersvingninger.


3 kommentarer:

  1. Hei Knut. Dette er en tårnfalk. Tårnfalken "stiller" ofte i luften under jakt. Å møte rovfugl er alltid spennende og gir turen en ekstra piff:)

    SvarSlett
  2. Wow, Knut, hadde vært yr av glede hadde jeg fått, et tross alt, så bra bilde av en rovfugl!
    Herlig!
    :)

    SvarSlett