fredag 23. mai 2014

Dammen med alt det rare i


Ikke langt fra hytta vår i Bohuslän ligger det en dam og i denne dammen har jeg funnet mye rart å ta bilder av. Her finner jeg de vakre blå vannymfene, toppender, stokkender, vannsnok og rare edderkopper. Denne dagen fant jeg en stokkand hunn med en haug av unger. De satt og småsov på en  planke som fløt midt i vannet.
Så kom det en Sivhøne svømmende, hoppet opp på planken og svømte videre.


Dammen er grunn og nå skyter vannplantene fart med kraftige grønne skudd og midt inne blant disse ser man de brunhvite restene av gamle og visne vannplanter fra i fjor. De skaper et skikkelig "rørete" bilde. Ikke lett å isolere motivene her og til tider vanskelig å få fokuspunktet til å sitte.

Jeg flyttet meg rundt på andre siden av dammen for å få en bedre vinkel med mindre forstyrrende vannplanter mellom meg og endene.


Da oppdaget jeg til min forskrekkelse at på den samme planken lå det også en haug av svære ormer og solte seg. Jeg antar at dette var buormer. Jeg våget meg ikke nærmere for å finne ut av hvor mange. De virket store, kraftige og lange. Svømmende i vannet like ved så jeg også en mye mindre orm/slange, svart med et trekantet og mye mindre hode enn de buormene som jeg så ligge på planken. Jeg tenkte umiddelbart på huggorm, men jeg vet ikke om ormene konkurrerer om samme territorie.

Åpenbart lever ormene og sivhøna og endene sammen uten å frykte hverandre. Sivhøna og endene er vel først og fremst vegetarianere mens ormene spiser annen mat som frosker og gnagere.


Så gikk jeg videre rundt dammen og der på baksiden av "skogen" av vannplanter fant jeg at det ikke var en Sivhøne, men et par og at disse også hadde fått unger, - de merkeligste svarte og bustete nøster med store øyne og røde nebb.


Sivhøne paret tok seg veldig godt av de små nøstene og skogen av vannplanter utgjør den perfekte beskyttelse mot rovfugler og andre som måtte prøve seg .


Senere på sommeren gleder jeg meg til å lete etter de vakre blå vannymfene. De er der hvert år og kommer nok også dette året.


5 kommentarer:

 1. Ja nå snakker vi dam! Virkelig kjekt med slike små, biologiske oaser. Buorm er en art jeg kun har sett én gang, så ser frem til jeg får muligheten til å ta den nærmere i ettersyn, og knipse noen bilder. Et flott og interessant innlegg for den naturglade.

  Ønsker deg en fin helg.
  Knut Børge

  SvarSlett
 2. Jammen rett tittel på dammen din, Knut:)
  Tror forøvrig jeg hadde satt hjertet rimelig fast i halsen hvis jeg bare sånn plutselig satt med nesa og kameraet oppi en bunt med orm....
  Forelsket meg helt i det siste bildet ditt da... så vakkert!
  Ha en fin kveld, Knut:)

  SvarSlett
 3. Hei. En sånn dam er jo et oppkomme av motiver. Likte spesiellt det siste godt.

  SvarSlett
 4. Andemor så virkelig stolt ut der den titter på alle kyllingene. Flott bilde og en spennende dam du har!!

  Ottar

  SvarSlett
 5. Som vanligt har du noen uhyre intresante og super klare bilder!Likte det siste og de med andebarna..men alle er superflotte..foresten eg har komt over en andemor med fire små..den ene er knall gul(some en badeand)Måvære hybrid?eller har den ruget på andres egg?skallaste opp i neste uke med godt kamera:)Takk for fine bilder i dag!

  SvarSlett