torsdag 19. september 2013

Grågåsa trekker tidligereDet er ekstra mange Grågjess på Østensjøvannet akkurat nå. De er i ferd med å samles for å trekke sydover. Og de ses og høres godt når de i samlet flokk kommer inn for landing.

Norsk Ornitologisk forening forteller på sitt nettsted:

Trekktellingene ved Lista fuglestasjon gir mye interessant informasjon. En analyse av trekktellingene i perioden 1990-2012 viser at grågåsa har framskyndet både vårtrekk og høsttrekk. Tidligere vårtrekk kan være forårsaket av mildere vårvær, mens tidligere sørtrekk om høsten har en sammenheng med jaktstart.

Data fra norske fuglestasjoner har stor verdi i overvåkingen av norske fuglebestander, noe som framskaffes både gjennom trekktellinger og standardisert nettfangst. Ved Lista fuglestasjon har man nylig analysert trekktallene for grågås i perioden 1990-2012. Det viser seg at grågåsa har framskyndet både vårtrekk og høsttrekk i denne perioden.


På 90-tallet var gjennomsnittlig dato for trekktopp 12. april, mens tilsvarende dato for 2000-tallet er 4. april. En mulig forklaring på tidligere trekktopp kan være mildere vær tidligere om våren. 

Grågåsbestanden har også økt kraftig de seneste årene, og dersom økningen i de sørlige bestandene er større enn lenger nord, vil dette også kunne forskyve trekktoppen mot en tidligere dato på våren. Fugler som ankommer Norge tidlig vil ha gode muligheter for å erobre de beste hekkeplassene, så det kan lønne seg å være tidlig ute.

Også høsttrekket foregår tidligere nå enn det gjorde før. Gjennomsnittlig trekktopp under første halvdel av 90-tallet ligger på 29. august, mens gjennomsnittet fra 1997 til og med 2012 ligger på 14. august, det vil si det har skjedd en framskynding av trekket med ca. to uker. Den store forskyvningen av høsttrekket skyldes mest sannsynlig starten på gåsejakta. Fram til og med 1996 startet den ordinære jakta på grågås den 21. august, mens fra og med 1997 var jaktstarten flyttet til 10. august.


6 kommentarer:

 1. Tøffe bilder av gåsa når den lander på vannet. Litt vemodig at høsttrekket er i gang, går mot magre tider hva fugler angår.

  SvarSlett
 2. Flotte bilder av gåsa inn for landing her..
  Fin info ang vår og høsttrekk..
  Ha en fortsatt fin høst Knut..!

  SvarSlett
 3. Interessant lesning og fine bilder av gåsa.

  SvarSlett
 4. Interessant tekst og fine bilder Knut !

  SvarSlett
 5. Fin serie av grågåsa med interessant tekst. Likte alle men favoritten er nr. 5 og 6 .

  Ottar

  SvarSlett
 6. Ja, i dag formiddag fløy det to store flokker avgårde rett over huset her,- men syntes de hadde en rar retning... de kom fra sør øst, og retning nesten mot nord... er ikke det litt sånn kjerringa mot strømmen? Skulle de innom Østensjø, mon tro?
  Hadde selvfølgelig ikke kameraet for hånden....typisk

  SvarSlett