onsdag 30. januar 2013

Flaggspett (Dendrocopos major)


Dette var en meget iherdig Flaggspett, - en hannfugl. Her sitter han fornøyd og hviler etter å ha plassert en kongle i en åpning i trestammen.

På Wikipedia står det: Om vinteren lever flaggspetten av bær, frø fra gran og furu, men kan også ete barkbiller. Flaggspetten plukker kongler og benytter «spettesmier», der de settes fast og frøene kan plukkes ut.

Og det er en "spettesmie" den har laget i trestammen her.


Og her hakker den i full fart. Med lang lukkertid ble det fin bevegelsesuskarphet i bildet som fremhever den intense hakkingen.


Her har den funnet en fin kongle.


Her blir konglen plassert i "spettesmien".


Her skuer den fornøyd på hva den har fått til. Jeg tror ikke den spiste opp konglen med en gang, så kanskje lagrer den kongler i forskjellige trær og spiser de først til vinteren?


Bildene ble tatt fra mitt soveromsvindu på  Bjørndal, Søndre Nordstrand, Oslo med en Nikon D300 og et Tamron 200-500mm objektiv. Effektiv brennvidde her er nok 750mm.

Jeg fulgte den over flere dager. Det var lett å høre når den var på besøk i toppen av den gamle, tørre, døde furua. 

Toppen av furua brakk under en høststorm etter at den og andre spetter hadde hakket mange hull i stammen.


Hakkespetter flyr på en egen spesiell måte. De aksellerer med noen raske vingeslag for så å hvile et par  sekunder innen de flakser videre igjen. Dermed blir flukten bølgeaktig.


Du kan lese mer om Flaggspetten på Wikipedia her: http://no.wikipedia.org/wiki/Flaggspett

2 kommentarer:

 1. Jøss,- du har jo "hauger" av gode fuglebilder, Knut!
  Også sånn rett utenfor vinduet, da gitt!
  Har bare hatt denne inntil husveggen en gang i forfjor, tror jeg. Her var det mye bra,- og veldig morsomt med bildet med den lange lukkertiden:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Monica!
   Setter veldig pris på dine kommentarer!

   mvh Knut

   Slett