mandag 8. september 2014

Tornirisk (Carduelis cannabina)


Så har jeg endelig fått svar, og også fra en ornitolog på Norsk Ornitologisk Forening, og det viser seg da at mine antakelser var riktige. Dette er unge Tornirisker.

For meg var dette en ukjent fugl som jeg nå har blitt litt bedre kjent med. Disse kommer ikke på foringsplassen min, men besøker de ytterste deler av hagen min. De er ganske så sky og flyr fort bort straks jeg viser meg. Det ser ut til at de liker frøene på denne visne planten.


På svensk heter fuglen Hämpling og på den svenske Wikipediaen (står som regel mer på de svenske enn de norske nettsidene) kan man lese dette:

Hämplingen är en liten och slank, ganska långstjärtad fink med grå kort näbb. Ovansidan av stjärten är svart med vit sida och vingovansida är svart där vingpennorna är vitkantade.[2] Den adulta fågeln är 12,5 - 14 centimeter lång,[2] har ett vingspann på 21-26 centimeter och upp till 18 gram. Den adulta hanen i sommardräkt har mörkt kanelbrun rygg, rött övre bröst och panna, grått huvud och ljusare strupe. Det röda är brunare på hösten och delvis dolt av ljusa bräm.[2] Honan ochjuvenilen saknar det röda i sin fjäderdräkt och har en streckad brun rygg.[2]

Hämplingen förekommer i södra och mellersta Sverige samt vid kusten i Norrland. Det förekommer i mindre omfattning att hämplingar övervintrar i södra Sverige.

Hämplingen föredrar öppna landskap, med buskar och träddungar omväxlande med ogräsrika fält, och har minskat i antal när odlingslandskapet växer igen. Hämplingen uppträder nästan alltid i par.[2] Den kan bli upp till nio år gammal.[källa behövs]

Födan utgörs till större delen av små frön men på sommaren äter den också insekter.

Det svenska trivialnamnet "hämpling", liksom det vetenskapliga artnamnet cannabina, kommer av att den äter frön av hampa.

Les mere her: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hämpling

2 kommentarer:

 1. Hei Knut! De tre siste bildene dine er som du skrev tidligere, en ung gråsisik.

  Mvh Astrid Kvendbø

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Astrid! Har flyttet bildene til eget innlegg på bloggen.

   Slett