mandag 7. mars 2016

Det er Kråkas dag i dag7. mars er Kråkas dag. I gamle dager på denne tid begynte kråka å samle kvister til å lage reir. Dette anså man for å være et sikkert vårtegn og 7. mars ble derfor kråkas dag. Man mente at man kunne spå vær, avlinger og utsikter u i fra hvordan kråka oppførte seg på denne dagen.

Kråker har gjennom historien blitt tillagt større betydning enn mange andre fugler fordi man anså disse fuglene som klokere enn andre.På Wikipedia står det: I folketroen har kråka blitt sett på som et varsel om død og fordervelse, noe som Theodor Kittelsen sine svartdauden/«Pesta-motiv» og André Bjerke/Kåre Bergstrøms «De dødes tjern» har vært med på å holde i hevd.

Likevel er det ivrige naturforvaltere (rype- og storfuglforvaltere) som har påført størst skade på kråke.[trenger referanse]

At kråka trakk innover i landet ble ansett som et sikkert vårtegn. Et kjent rim om kråka lyder: «Gregorsmesse må de venta meg, Marimess kjem eg visst, kjem eg ikkje førSumardagen, då skal eg koma om det er på ein stav!»

I det kinesiske medisinske kompendium Bencao gangmu fra 1500-tallet heter det at kråkene er snille fugler som mater sine gamle og svekkede foreldre, og at de derfior er gode eksempler på og forbilder for barnlig pietet.2 kommentarer:

  1. Vakkert !Syns det er flott at en kan dra frem Kråka.Det er en flott fugl !

    SvarSlett
  2. Takk for et interessant innlegg om kråka, Knut!
    Og du verden hvilken detaljrikdom du har fått fram! Flotte bilder!
    :)

    SvarSlett