søndag 5. januar 2014

Dompap (Pyrrhula pyrrhula)


Endelig kom også Dompapen på besøk på fugleforinga mi. Det viste seg å bli det eneste besøket så langt i alle fall. Det tar tid å etablere en fugleforingsplass og gøy å se at stadig nye arter kommer på besøk. En meget vakker fugl dette, - synes jeg.

Bildet over er av en Dompap hann, og alle de andre bildene under er av hunnfuglen. Hannen var langt mere sky enn hunnfuglene, og jeg fikk bare en sjanse med denne. Min Nikon D7100 har en lukker som bråker så mye at straks den hørte lyden av denne så stakk den av for ikke mer å komme tilbake. I motsetning til hunnfuglene. Litt nervøs stakkar! Jeg får nok dra frem min Nikon V1 som har elektronisk lukker som ikke støyer. Det er bare det at lyset ennå ikke er godt nok for den, for jeg måtte opp i ISO1600 selv med f/4 og moderate lukkertider. Mange bilder ble ikke helt skarpe med 1/200 sekund og 600mm brennvidde.



På den norske Wikipedia kan man lese:
Dompap (vitenskapelig navn Pyrrhula pyrrhula) er en fugl i finkefamilien. Lengden er ca. 16 cm, og vekten er rundt 21 gram, altså på størrelse med de mindre trostefuglene.

Dompapen er lett å kjenne igjen når man først får øye på den. Hannen har rosenrødt bryst, blåsvart hette på hodet og oksegrå rygg. Hunnen ligner hannen, men har et gråbrunt bryst. Vingene har gråhvite bånd hos begge kjønn. Nebbet er kort og kraftig med skarpe kanter slik at den kan ta av skallet av frø og knopper.

Dompapen liker seg best i nåle- og blandingsskog, men også i parker og hager. Den bygger sine reder i busker og trær hvor den legger 4-7 egg. Eggene er blå-hvite med små, svarte prikker i den ene enden. Noen ganger besøker den folks hager og kan da ta for seg av knopper på f. eks. frukttrær, noe som gjør at enkelte ikke er så glad i den.



Arten danner ingen store flokker utenfor hekketiden og er oftest sett som et par eller familiegruppe.
Navnet dompap kommer av ordene «dom» (katedral) og «pap» (fader eller pave), på grunn av den kardinalrøde fargen på brystet.


Les mer om Dompapen eller Domherren som den heter på svensk her:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Domherre





6 kommentarer:

  1. Det var flotte bilder av Dompapen!Spesiellt godt likte jeg hunfuglen da den har jeg ikke observert!Hannen er jo mye mer vanlig.Takk for dette.Det skal jeg se etter når jeg er ute.Flotte skarpe bilder.

    SvarSlett
  2. Her fikk du en god serie av min favoritt fugl, likte alle.

    Ottar

    SvarSlett
  3. Tusen takk for kommentarene begge to!

    Har sett hann-dompapen flere ganger oppe i et tre i nærheten, men den våger seg ikke på fugleforinga når jeg er der. Veldig sky denne hannen, mens derimot hunnene flittig forsyner seg av maten.

    SvarSlett
  4. Hei. Kan foring utover sommeren ha innvirkning på Dompapens lyst og evne til å etablere reir og legge egg?
    Mvh
    Roall

    SvarSlett
  5. Fuglane i nabotre

    Dompapane eg såg i dag
    viste seg med velbehag
    i raud og svart-kvit eleganse
    svirra rundt, dei let seg ikkje stanse

    Synet varma, trea tett inntil
    men fuglar er ikkje som folk som gjerne vil
    la meg få dele stunda fin med dei
    vakkerfuglevengar sviv så altfor raskt sin vei

    Bia, 13. nov. -14

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Bjørg for slikt et vakkert dikt!

      Mvh Knut

      Slett