fredag 13. september 2013

Jakten på Gråhegren (Ardea cinerea)


Jakten på Gråhegren viste seg å bli en enda vanskeligere jakt enn den på Storskarven for en amatør som meg. To ganger nærmest snublet jeg over den, den flakset opp, men uten at jeg hadde kamera klart til å få noe godt bilde av den.

Det ble stort sett bare til at jeg sto på den ytterste brygga i havna og fanget noen bilder av den der den vadet på grunt vann på den nærmeste øya rett over sundet. Selv med 600mm var avstanden for stor til å få gode og detaljerte bilder av denne flotte fuglen. Likevel synes jeg at noen av bildene formidler den stemningen jeg opplevde ved å betrakte den i tidlige morgentimer mens sola sto opp i øst.

Hvilken praktfull fugl! Lang og slank med et stort vingespenn. Og jammen klarte den å fange en ganske så stor fisk som hadde forvillet seg inn på grunt vann. Kanskje en makrell, hva vet jeg. Ganske umulig å si på den avstanden, men den sprellet skikkelig der hegra flakset opp på land for å få full kontroll.

Så har jeg i alle fall bilder av Gråhegre i samlingen min. Kanskje en dag klarer jeg å komme nære nok til å få bedre bilder. I det området jeg ferdes, Bohuslän, er den ikke så vanlig. Den er mer vanlig på Vestlandet og nordover.



Om Gråhegren skriver Wikipedia:
Gråhegre eller fiskeheire (Ardea cinerea) er en stor fjæretilknyttet fugleart som tilhører gruppen hegrer. Den har lang hals, lange vinger og ben, og langt dolkeformet nebb. I Norge også bare betegnet som hegre eller heire.

Lengde: 85–102 cm. Vingespenn: 155–175 cm. Vekt: Inntil 1,4 kg.


På oversiden er den askegrå. Skuldrene har forlengede lysegrå fjær. Vingene er gråsvarte. Vingens fremkant, hodet og strupen er hvit. Issen med lange nakkefjær er svarte. Halsen er gråaktig, med svarte flekker i rader langs fremsiden. Brystet har forlengede hvite fjær, og buken er hvit. Nebbet, benene og øyets iris er gulfarget. Hannen og hunnen er tilnærmet like.


I flukten holdes den lange halsen inntrukket. Fluktbildet kan minne om en rovfugl, med rolige og tunge vingeslag. Den korte halen og de lange benene, avslører imidlertid lett at det er en hegre. Gråhegren er en sky fugl, som gjerne danner kolonier på opptil 50 par.

Føden er fortrinnsvis fisk, den jakter ved å sitte stille i vannkanten i timevis for å vente på bytte.



Og her kan du høre lyden av en Gråhegre: http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php






9 kommentarer:

  1. du er ingen amatør Knut ! jeg synes det er en flott serie, det første er jo meget bra.

    SvarSlett
  2. De beste motivene kommer somregel når en minst venter det, men her har du fått flotte bilder av Hegra. Jeg likte hele serien.

    Ottar

    SvarSlett
  3. Må le litt av det du skriver om Gråhegren og jakten på Storhegren!!hihihih

    Jeg har opplevd det samme med "min"Gråhgre!Litt av noen fugler!!

    Og så sint dem kan bli vist man forstryrrer dem når de fisker!!Nesten som tresko fuglen i Afrika:)

    Supre bilder,det var dem alle sammen selv om de er på lang avstand.Mine bilder er helt elendige, men så har jeg bare 18-100 zomm og må pent krype nærmt til hegra.

    Tusen takk for att du deler disse vakre bildene med oss andre.

    hilsen Anita

    SvarSlett
  4. Jeg så en gråhegre i Akerselva i dag tidlig. Sto ute i vannet rett syd for Kristoffer Aamots vei.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kult!
      Løp og ta et bilde da vel! :-)

      Slett
  5. Je har en ung hegre rett uten får huse. Nesten tam er den æv

    SvarSlett
    Svar
    1. Da er du jammen heldig! Skulle ønske det var meg! :-)

      Slett
    2. Ja ganske morsomt, flotte fugler

      Slett
  6. Je har en ung hegre rett uten får huse. Nesten tam er den æv

    SvarSlett