fredag 29. mars 2013

ÆrfuglspillVåren har kommet til kysten vår. I alle fall når det gjelder dyrelivet. I dag så jeg 10 våryre dådyr hvorav en bukk, en rev, mange grågås par som kom flyvende, og ved sjøen har Tjelden kommet og mange Ærfugler som er i gang med spillet sitt.Det er gøy å betrakte scenarioet som utspiller seg når Ærfugl-hannene prøver å gjøre seg flotte for hunn fuglene. Hannene er i stort overtall og de flokker seg rundt hunnene som ser ut til å møte dem med en ganske så kjølig og tilsynelatende uinteressert fasade.Hannene lager en masse forskjellige lyder, strekker hals og prøver å skille seg ut fra de andre for å bli den foretrukne partneren. Hunnfuglene svømmer omkring med en hale av hannfugler etter seg.


Noen ganger blir hannene ganske så aggressive mot hverandre og kan komme med stormangrep for å jage bort rivaler.


Et kjent knep er å bruse med fjærene for å vise hvor stor og flott han er.


Men hunnfuglene viser ikke særlig entusiasme. De ser ut til hele tiden å prøve og slippe unna de innpåslitne karene.


Til slutt er kanskje det eneste alternativet å forsvinne fra overflaten, - eller kanskje er det nødvendig med litt mat?


Here we go, - i alle fall for en kort stund.

Fotografert med Nikon V1, FT1 og Nikon 300mm f/4.

Det har slått meg hvor ulike hann og hunnfuglene er av Ærfugl. Jeg har lest et sted at jo hyppigere hannen hos en art må konkurrere om hunnene desto større er forskjellene i fjærdrakten. Det er slik med flere andearter for i motsetning til f eks svaner som inngår livslange partnerskap så er hann-ærfuglen stort sett bare opptatt av å parre seg. Det er hunnfuglene som ruger på eggene og passer ungene. Så selv om ærfugl-hannen er flott å se på, så er den en stor egoist!

9 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tusen takk for din kommentar Aina!
   Trodde bare jeg hadde tid til litt fotogleder i påsken. ;-)

   Ønsker deg en fortsatt god påske!

   mvh Knut

   Slett
 2. Det har seg sånn at heller foto enn ski for tiden. Har ikke vært så aktiv på fotofronten i vinter heller, men tror jeg begynner å få litt inspirasjon nå. Du får si fra hvis du skal til Østensjøvannet. Har kort vei ned dit. Mange fotografer her (nå også) men på våren går de nesten i kø. Fortsatt God Påske til deg og!

  SvarSlett
 3. Åå,- så fint du må ha det nå, Knut... med alt man kan ønske seg av motiver rett utenfor "stuedøra"... bortsett fra alle blomstene og insektene dine, da... må vel vente litt til på dem, vil jeg tro. Snøen og isen ligger jo godt her hjemme, selv etter en uke med bare sol.
  Har en del og ta igjen på bloggene dine,- har ikke fått vært her inne på evigheter, føler jeg:)
  Ha fine dager i påskesolen, Knut:)

  SvarSlett
 4. Nok en gang helt fantastiske bilder!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du var innom bloggen min og la igjen en kommentar!

   Ønsker deg en fortsatt god påske!

   mvh Knut

   Slett
 5. supert Knut, og enda en blogg :-)
  hilsen dirk

  SvarSlett